среда, 29. јун 2011.

Krstarenje: Proteini+povrce

Tokom faze krstarenja najlepse je uspostaviti sopstveni ritam..cesto je posle faze napada tesko nastaviti sa teskim rezimom, pa negde treba naci svoju meru..
Meni je najvise prijao ritam 3 dana proteini sa povrcem, pa jedan dan samo proteini..ali to je stvar izbora i kilograma koje topimo.. u ovoj fazi se ostaje od 1 nedelje do mesec dana..

Spanac sa belim sosom
- kao prilog za 6 osoba
450 gr svezeg spanaca, opranog skuvati u zasoljenoj vodi
beli sos
Sos Blanshe: 125ml mleka, 2 ulupana zumanceta, 1 manja solja jogurta, soli i bibera
Zagrejati mleko da bude mlako, dodati sol i biber. Polako dosipati mleko u ulupano zumance dok se skroz ne umesa. Jako ulupati (moze i mikserom) i onda dodati jogurt..Ugrejati sos.

Ugrejati rernu na 180c.
Kuvati spanac oko 10 min u slanoj vodi. Dobro pocediti i iseckati skuvano lisce. Dodati beli sos i peci jos 40 min u rerni. Sluziti sa tvrdo kuvanim jajima ili mesom po zelji.

Umesto spanaca mogu se upotrebiti i boranija ili divlja mirodjija. Boranija je jedna od najdijetalnijih namirnica. Ima svega nekoliko kalorija, a bogata je pektinom sto nas cini brzo sitim. Divlja mirodjija je prepuna antioxidantima i ima odlicnu nutritivnu vrednost. Moze se jesti sveza sa saltnim prelivom ili kuvana.

недеља, 19. јун 2011.

Jos po nesto za drugu fazu..

Sparoge u mousseline sosu
1 veza svezih sparoga
1 belance
majonez
malo vinskog sirceta (meni vise prija balzamiko)
Pripremiti sparogu (vrpcaste krajeve otkinuti). Ukoliko je moguce kuvati sparogu na parai nekih 20 do 25 minuta. Ulupati belance i poemsati sa majonezom dok potpuno ne omeksa. Dodati kasikicu sirceta sto ce preliv uciniti tecnijim. Sluziti sparoge tople i prelivene umakom.

Nesto sto sam ukacila u jednom restoranu, a obzirom na sastojke moglo bi se uklopiti u ovaj dijetalni rezim nazvacu jednostavno:


Lignje sa tikvicama


Za jedno posluzenje nasekla sam pola tikvice i to u obliku stapica..cisto zabave radi!
2 vece lignje isecene na kolitove..i bar jedno 2 do 3 glavice sa pipama..
prvo dinstati tikvice na vodi i nekoliko kapi ulja.. dodati lignje i to je to!
zaciniti sa nanom, bosiljkom, solju

Kriza za ugljenim hidratima

Svaki moj dan je bio ispunjen testenimom. Testenina sa povrcem, testenina sa piletinom u belom sosu..bolonjeze..sa pecurkama i ribom..samo sa paprikom (uh to je moj recept, prste da polizes)..testenina za rucak, za vecereru..i jasno mi je da je to prosirilo moje bokove, nagomilalo salce na stomaku..znam da je testo dobro doslo mojim disbalansiranim hormonima..pa su se udruzili tako lepo da mi se cini da imam vise akni nego kada sam bila tinejdzer..a tek celulit, on se tako odomacio i uziva u blagodetima mog dnevnog rituala da mu ne pada na pamet da me napusti..Pasta je postala deo mog uzdisaja.. kada uzmem meni u ruke, pogledom preskocim sve mesne ponude i pravo sletim na paste..a voda mi krene iz usta, nepce se uzbudi i ne razmisljam dvaput sta cu da narucim! pasta alla..molim vas, uz sirok osmeh..

Vec 3 nedelje ne jedem pastu..i sad vec kriziram!! Trebam je.. treba me!!

Ono sto se nudi kao dobra zamena jeste Ovas. Dve kasicice dnevno, mozda cak najbolje i uvece sa jogurtom jer stvara vlaknaste misice dok spavamo, ublazice nedostatak ugljenih hidrata u organizmu, ublazice krizu i dace dovoljno volje da se nastavi sa proteinima..

Ovas je bogat mineralima, i to posebno kalcijumom, fosforom, jodom, kalijumom, gvozdjem, Na, S, Fl, vitimanima grupe B, K, H, E i karotina i aminokiselina kojima se podstice rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Kazu, vise je lek nego hraha. Prociscava krv, leci secernu bolest, jetru, zuc, gangrenu, leukemiju, mokracni mehur, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Sta jos reci u prilog cinjenici da ga ne treba izbaciti iz dnevnog menija, vec uvrstiti sa najmanje 2 kasicice dnevno!

Galete od ovasa
1/2 kasika ovsenog brasna
1,5 kasika nemasnog sira (Elle 0%)
jedno belance (cak i celo za one koji nemaju problema sa holesterolom)
moze se malo zasladiti ili zasoliti..kako ko voli.
Sve namirnice promesati i staviti u zagrejan i nauljen (samo par kapi) tiganj. Kuvati sa obe strane najvise 2 do 3 minuta.
Galete mogu da stoje u friziderru bar nedelju dana ali umorane u foliju da ne bi izgubile svoju vlaznost.. Takodje se mogu i zalediti jer nece izgubiti ni teksturu, ni nutritivnu vrednost. 

четвртак, 16. јун 2011.

Opravdano odsustvo


Nemarnost prema Djukinom receptu opravdavam dobrim fizikalisanjem kod burazera..Smirglanje, gletovanje i malanje su dobar nacin da se razrade nemarno unete kalorije, ali i da se nadoknadi nedostatak fizicke aktivnosti u prvoj nedelji..Ne kazem sad da se svi dohvatimo cetke, niti da je to najbolji nacin, ali jedan veoma koristan svakako jeste!

Nedelja je protekla u krsenju svih pravila Djukinog rezima. Ali danas je cetvrtak i to je bas onaj dan kada se stabilizuju stvari! Pa po kazni danas samo proteini!

Od svih grupa namirnica ugljeni hidrati su najmanje potrebni, jer nase telo proizvodi glukozu od mesa ili masnoca u telu i to je jedan od razloga zasto se ugljeni hidrati izbacuju tokom dijete. Posto nam je glukoza neophodna za misicnu i mozdanu funkciju telo se okrece rezervama koje nalazi u telu i to prevashodno u nagomilanim masnocama. Proteini su ipak neophodni za opstanak. Za rad vitalnih funkcija u telu potrebno nam je minimum 1 g proteina dnevno na kg telesne mase. A kad god postoji nedostatak proteina u organizmu telo se okrece rezervama, i to najpre misicnoj masi, pa kozi, ali neretko i kostima, te je potrebno biti oprezan sa dijetama koje podrazumevaju nerazumno okretanje samo unosu tecnosti ili tzv.vocnim dijetama.. Naucno je dokazano da telo vec posle 8h neunosa kvalitetnih proteina razgradjuje zalihe, sto govori u prilog cinjenici koliko su neproteinske dijete nerazumne i lose za funkcionisanje organizma.

S druge strane, 1 g proteina ima 4 kcal (kao i secer), ali upola u odnosu na masnoce. Ipak, velika razlika je u tome sto je iskoriscenost proteina oko 30% od unosa (12% telo iskoriti od lipida, a samo7% od unetih ugljenih hidrata). Tako da ako se konzumira jedna curecea snicla od 200 kcal, telo je iskoristilo kvalitetnih 60 kcal..a ostalo je neiskoriscenih 140 kcal sto je jednako jednoj kasicici dresinga koji se doda na salatu.

Dobro, proteini jesu skupi.. meso, riba posebno. Jaja, zivina i iznutrice se jos i podnose u kucnom budzetu, ali ipak spadaju u onu skuplju stavke. S druge strane tokom varenja ostaje dobar deo urinarne kiseline koja se treba izbaciti. Oni koji ne podnose proteine veoma dobro trebali bi da unos istih svedu na svoju meru kako ne bi negativno uticali na bubrege koji mozda nece uspeti da prerade nagomilanu kiselinu. No, ova dijeta jeste za svakoga dobra iz razloga sto se vodi racuna o kolicinama, a takodje trazi da se pije dosta, ali dosta vode kako bi bubrezi uspeli sve da izbace i da se otrovi  bespotrebno ne gomilaju u telu. Oko 3l vode dnevno sprecice nagomilavanje mokracne kiseline i odlicno cistiti sve toksine koje telo oslobadja tokom primene Djukinog recepta..

Danas za rucak: kuvano jaje i nekoliko snitica curecih prsa..i gambori u majonezi



субота, 11. јун 2011.

Jos danas druga faza.

Plavi patlidzan na indijski nacin..
200 g tanko seckanog palvog patlidzana
50 g paradajza, seckanog na kocice
1 kasicica mesanih zacina (dodala sam vlasac, nanu, bosiljak)
malo karija u prahu, korijandera
50 g crveniih paprika seckanih po duzini..
soli i bibera

Paradajz staviti da se krcka u tiganju i to na laganoj vatri..posoliti, pobiberiti i zaciniti sa ostalim zacinima..
Patlidzan i paprike blansirati nekoliko minuta. Nakon toga u manju posudu koja moze u rernu redjati red plavog patlidzana, red paprika, sos od paradjza..tako da se zavrsi sa paradajzom. Peci sve nekih 10 minuta na 220c..


Marengo piletina
pileci file (oko 150 gr po osobi)
1 srednji luk, seckan
1/2 kocke pileceg bujona
1 paradajz, seckan
malo tamjana
50ml belog vina
2-3 pecurke, oprane i iseckane
malo soli i biibera

Dinstati luk na vodi zajedno sa bujon kockom dok se ne dobije mekani i zlatni krevet za piletinu. Preko piletine staviti paradajz. Zaliti sve vinom, poklopiti i na laganoj vatri krckati jedno sat vremena. Na pola puta dodati i pecurke..Za zavrsnicu, odstaniti visak vode tako sto ce se na jacoj vatri tako sto se ce mirisi ukrckati u jelo, a ostatak vode ce jednostavno ispariti..

Prijatno!

среда, 8. јун 2011.

Opet nemam biftek..

Dosta karfiola u ekspres lonac sa slanom vodom i to da se kuva nekih 10 min..ma ni toliko.

U maloj serpici na laganoj vatri zagrejala sam mleko, stavila 1,5 kasiku integralnog brasna i pola kocke govodjeg bujona i sasvim malo bibera i soli. Mesam lagano dok ne postane gust besamel sos..Ja volim da ga prelijem preko karfiola, ali svakako moze da se sluzi i drugacije.

Umesto bifteka koji mi nedostaje na trpezi vec neko vreme, posluzila sam sebi pileci file i jedno kuvano jaje.

Cini mi se da je postala prava avantura kupiti jedan biftek. Dobro nije mu bas cena prikladna, ali tu i tamo se i on moze ukalkulisati u kucni budzet. Ali i kada obezbedim parice..moram otici kod mesara..pa mu se sarmantno smeskati bar 15 minuta da me stavi na svoju listu cekanja.. i to ako se odobrovolji, jer nije bas da znam da se smeskam svakog dana tolikooo dobro. Ipak zbog nedostatka te prirodne zavodljivosti (odnosno bujnosti dekoltea), proucavam tog mog mesara danima, pa tek onda stupam na scenu..naoruzana osmehom i puna zelje da osetim silinu crvenog na stolu.

недеља, 5. јун 2011.

Prijatna vecera za dvoje..

Nisam imala nameru da vece zapocinjem sa vec postavljenim stolom, vec da sa zagrevanjem pocnem jos u kuhinji..Persun je bio opran..i mirisom je privukao i njega da se nagne da pomirise sastojke.. Izneo je tanjire..sipao vino..a ja sam nad gotovim gamborima rucno iscedila pola limuna.. i preostale sokove utrljala u kozu..

Gambori u travkama
900 g gambora, lepo ociscenjih i opranih
4 cena belog luka, zgnjecena
30g naseckanog svezeg persuna
50ml stonog belog vina
1 svez limun
Sve skupa staviti u vok ili malo dublji tiganj i na laganoj vatri dinstati dok gambori ne dobiju lepu pink boju..

Losos je vec bio opran i prosusen..samo je cekao da se zagreje i sasvim malo porumeni na tiganju... Posto sam htela da izbenem onaj deo price "moja dijeta i ja" gotove i jos vrele komade lososa spustila sam na tost hleb. istina zgresila sam sa dva zalogaja, ali misija je uspela!

Rad na sebi..

Ceo vikend sam posvetila novim uvidima o svom detinjstvu..odrastanju..usmeravanju buducih generacija..dvodnevna edukacija koja je otvorila nove mogucnosti za licni razvoj..ali kako duh sa telom uvek ide skupa..Piletina sa senfom i przene pecurke su resile problem rucka, a jogurt je umirivao glad u pauzama..

Veceras cu se ipak pocastiti necim zanimljivim..obecavam!

no.. onaj opori glas..nije rekao bog zna sta..samo je malo zacackao povrsinu i verovatno sad misli da se krckam na ulju do sledeceg susreta.. ali Djuka je rekao izbegavaj ulje :) pa sam i piletinu spremila na elektricnom rostilju, sa teflonskim dnom! 

четвртак, 2. јун 2011.

Supa od bundeve

Nje bas lako naci bundevu ovih dana.. mada nisam stigla za vikend do pijace da proverim..ali oni koji je imaju mogu i da uzivaju..

Supa od bundeve
Bundevu, luk, jabuku i bujon kocku staviti u ekspres lonac da se kuvaju nekih 20-30 minuta. Posle kuvanja, ispasirati supu u blenderu, mada pre sam za rucni sekac jer ne usitni sve i tokom jela se ostane po neki komadic bundeve za grickanje.. Dodati malo soli, bibera, currija ko voli.. i kasiku nemasnog sira!

Dalje idem malo na istok..pravim odlican:

Tugloff Kebab
300gr nemasne govedine
250 gr oljustenog paradajza
1 cen belog luka, utucen
100g paprika (ja volim zelene)
100 g luka
sok od pola limuna
malo celera, estragona
soli i bibera..i svezeg persuna

Zgnjecen paradajz zajedno sa belim lukom prziti na laganoj vatri. Iseckati meso, paprike i luk..Drago mi je sto sam nasla stapice na koje cu da ih nataknem, onkao redom, jer tada i moja vecera dobija pravi smisao. Sad na pizza grill koji uveliko koristim kao rostilj..a i ne trazi ulje. po 10 minuta sa obe strane i gotovo. Tek kad sam spustila stapice mesa i povrca na tanjir poprskala sam ih limunovim sokom.. dodala celera i estragona..a paradajz sos dosula sa strane za umakanje. Persun sam rasula po celom tanjiru, jer u ovom slucaju nigde nije visak.

Papricice mile papricice..

Najpre sam u zagrejanu rernu (nekih 200c) stavila nekoliko velikih pecurki da omeksaju jedno 10 minuta.. u tiganju sam prodinstala beli luk i persun u mleku. S tim da se sa mlekom ne preteruje. Sve lepo posolila i pobiberila.. i zatim tim umakom napunila pecurke i se zajedno pekla jos 20 minuta.. A kada budu gotove, pecurke s emogu obogatiti i sa kapljicom do dve maslinovog ulja..

Malo sam se istrosila ovih dana pa sam umesto tuna stejka uzela jednu lepu konzervu tune u salamuri. Otvorenu, naravno. U vec zagrejanu rernu ubacila sam jednu zelenu i jednu crvenu papriku da se  ispeku. Kozicu sam ogulila tako sto sam ih odmah iz rerne stavila pod najlon, jer tada kozuljak nabrekne i jednostavno se svuce.. Zatim sam naseckala paprike i bacila ih na ugrejan tiganj (moj se ne lepi, pa i ne dodajem ulje) sa malo vode..dodala sam tunu, iscedila malo limuna, izgnjecila jedan cen belog luka, sasvim malo bibera i dinstala sve skupa jedno 10-tak minuta..vise i ne treba! Sa sve sokom sam presula jelo u moj lunch box i pocastila se bome bas lepo u podne

Veoma sam uzbudjena..

Tako sam lepo planirala da mirno uz casu rozea dopisem koju rec ovde i da posle toga utonem u san....ali jedan neobican poziv je poremetio sve.. Jos uvek osecam zubor u stomaku da ni vino ne moze da ga umiri, mada mozda ga i podstice jos vise.. ali taj opori glas koji se smejulji u pozadini i najavljuje neke velike promene od sutra, a ne otkriva nista promenio je nocas sve! Ma ne, nije se obecao onako muski, pa da poskocim ka brijacu, vec je otvorio jedan prozor i pustio me da gledam u daljinu i zamisljam pejzaz..

A nocas sam bila toliko uredna u kuhinji.. izvladila sam lososa da se odledi do jutra pa da ga samo okrenem na vrelom tiganju  sutra za rucak, skuvala sam i jaja i odmah pripremila Il primo box: jedno jaje i tri svitka sunke. Pripremila svoj magicni napitak koji sam pocela da pijem od pre par dana..MethodDrain detox (kombinaciju 7 razlicitih trava) u tri flasice od po pola littre i stavila u frizider da se hlade.. Kao prava apotekarka..Srecom taj poziv se desio posle vecere.. jer cini mi se sutra cu biti sposobna samo da se ustanem i lepo se obucem..ipak srescemo se posle posla u 6h.

среда, 1. јун 2011.

Veceras malo opustenije..

Kao predjelo krecem sa punjenim jajima sa gamborima

Veceras nesto malo neobicnije..

Pileci Souffle
nekoliko komadica pileceg belog mesa
suvih zaicna i to: tamijana, ruzmarina, zalfije, orascica
100ml mleka
2 jajata, razvojena - belance da bude sa sobnom temperaturom
malo soli i bibera

Zagrejati rernu na nekih 160c
lagano naujiti manju serpu (koja moze u rernu) Pomesati piletinu, sol, biber i travke. Posebno zagrejati mleko i naliti preko izlupana zumanca.. sve pomesati. Belance umutiti dok ne postane penasto, ali ne do kraja. Lagano presuti ulupano belance u posudu i peci sve skupa oko pola sata. Sluziti odmah!


Shoping lista br.2

Vreme je za novu dopunu..da ne docekam i ovu fazu krajnje nespremna..ali zaista dan sve brze prolazi da vise i ne osetim, kad a nedelja je prosla!

Potrebne su mi:
- Pecurke
- dosta jogurta
- tikvice
- i dalje mesa i to: jagnjetine, teletine (ovde ima u Veru), nasecene sunke i curecih grudi, piletine (belog i po koja nogica)
- Ribe i morskih plodova: gambori, losos, tuna (ali u salamuri- tj. sopstvenom soku)
- paradajz
- meni je ponestalo i senfa
- zelene salate
- karfiola
- bar 10 jaja za pocetak
- sparoge (a sad im je sezona)
- mleko

Prvi dan faze izmene..

Nakon, ipak, ne tako naporne nedelje proteinskog napada..krece druga faza Djukine dijete koja ukljucuje i povrce..

Dorucak treba da ostane isti.. ili se popije 250ml jogurta, ili se pojede jedno jaje ili 225g nemasnog sira.1 snita curece sunke..oko 10h moze jos jedan jogurt ako se javi glad..i oko 16h..jos jedan jogurt kao dopuna posle rucka..

Danas je rucak za poneti (i ne zanima me kako me kolege gledaju kad otvorim svoju lunch kutiju..jer to je moj izbor iako oni nisu spremni da prihvate sto ne mezim neki burek sa njima) bio krajnje praktican: 2-3 snite dimljenog lososa..i przeni losos. U nedostatku dimljenog lososa, sve se zavrsilo na dve snicle lososa przene kratko..a za to mi je jutros trebalo nekoliko minuta..da porumeni sa jedne strane, pa sa druge..i puf u moj plasticni box..i krecem na posao! Da, nisam ponela jogurt za uzinu jer mi to dodje kao dobra prilika da istricim napolje i da se protegnem.. Dobro, jesam ja pomalo i onaj tip koji i sa strahom ide napred, gura prst u steker da vidi koliko to istinski pece..pa i nateram sebe da udjem u pekaru i da pazarim samo JOGURT! A na sve strane mirise..a sto znaju ovde da zamese, pa to je cudo jedno! Ali kad izadjem samo sa jogrtom, izadjem tako ponosna!

Sramim se..

Osecam kako me grize savest toliko snazno da sam podsvesno sebi jutros rekla "eto te, deblja si nego kad si pocela"..i to zato sto sam juce pola dana jurcala po gradu..pa cak i do Novog Sada..a da nisam ni jednog trenutka zastala da predahnem i da se posvetim ovom planu koji sam sebi zacrtala!

Za rucak sam ponela prekljucerasnje zaostale loptice od mesa (a od cega bi) sa jajetom..i vece na putu docekala sa ovsenim krekerima koje sam pazarila u Zdravoj hrani.. nemarno, ali parola snadji se i zeludac koji jeci nisu nasli bolje resenje!!

Nije sustina u gladovanju i ne zelim da gladujem, jer onda radim sa pola snage, gubim ten u licu i nisam ni za smeh..a on mi je neophodan da pretumbam sav ovaj stres tokom dana preko ramena. Nikad, ali nikad ne bi trebalo preskakati obrok! I to je pravilo..jer telo pamti sve nase zaboravne obroke i gomila bas tamo gde ne treba cim se setimo da uzmemo neki.  A ne, samo da pamti, vec i destabilizuje dijetu do te mere da jednostavno radi po principu "danas sam gladna, sutra cu da stavim u spajz malo vise da mi se to ponovo ne dogodi". A gde je spajz nego na bedrima, butinama, stomaku..i svim onim pojasevima koje ni za spasavanje nisu dobri!