понедељак, 30. мај 2011.

Kuvano meso za veceru


Kao predjelo veceras sluzim:

Tartar od lososa
potocarka
Oko 100gr lososa po osobi (moze i jedna snicla otprilike)
100 ml Sosa sa finim travkama..
Sve se lepo izmiksa, a sa sosom doziram ukus koji zelim..

Sos sa finim travkama
1 kocka (pileca, govedja ili povrtna)
1 kasicica brasna
200 gr nemasnog sira
Travke, i to:
- potocarka (prepuna je vitamina C i A i odlican je antibiotik)
- persun
- estragon (pospesuje metabolizam i izlucivanje tecnosti)
- vlasac (takdje ima dosta vitamina C i A)
- nana
rastopiti kocku u pola case vode i lagano dodati brasno, mesati istovremeno. Staviti na laganu vatru da se ugreje, ali ne da se pregreje. Skinuti sa vatra, doati sir, zacine i sos je spreman.


estragon
Il Secondo!
Kuvana govedine/junetina
250gr mesa
1l vode
1 kasicica tamijana, i 1 lovorov list
1 kocka bujona, luk, malo soli i bibera i sos Ravigote za posluzenje
Sve pomesati zajedno i kuvati meso jedno 1h i 15 min (u ekspres loncu ne moze i krace). Naseckati meso i preliti sosom..i eto ga suuuper posluzenje!

Ravigote sos
1 tvrdo kuvano jaje (sad uvidjam koliko je ideja da uvek imam kuvanih jaja u frizideru, spremnih za upotrebu)
3 srednja kisela krastavcica, lepo iseckana
1 mali luk, po 2 kasicice: vlsaca, persuna i estragona
2 male soljice nemasnog jogurta
1/2 kasicice senfa, soli
sve lepo smuckati i ohladiti pre sluzenja. Enjoy!

Poslednji dan atak faze


Danas je ponedeljak i sinoc sam zaboravila da pripremim kompletan rucak, pa sve sto sam jutros pred odlazak na posao uspela to je da skuvam saku gamobora i da napunim kuvana jaja, koja ima od ranije, ali i da izvadim mleveno meso da me ceka kada se vratim oko 5h za rolat od mesa.

Dobra navika mi je ta da uvek u frizideru imam nekoliko trvdo kuvanih jaja, jer je u ovoj fazi to dobar izvor proteina, a i koristan sastojak mnogih jela..

Punjenja jaja sa gamoborima
Saka gambora skuvana u slanoj vodi (svega 5 minuta u kljucaloj vodi)
Kasicica light majoneze (koju imam od pre 2-3 dana i jos uvek se moze iskoristiti)
Zumance od tvrdo kuvanih jaja (3 komada u mom skucaju)
Sve to skupa u seckalicu dok se ne napravi fina smesa..
Prethono sam isekla ta jaja na pola
Belanca sam napunila smesom od zumanceta i gambora i dobila lepe korpice koje sam poslula susenih vlascem za poneti! E to je bilo savrseno za rucak u kancelariji

Rolaz od mesa
250gr mlevene junetine
fino naseckan luk
sveze jaje izlupano pre toga
2 kasike nemasnog sira
malo soli i bibera
sve to lepo izmesam i napravim koru oko tvrdo kuvanih jaja. Normalan oblik rolata je da bas bude kao rolat sa nizom jaja unutar njega..ali sam ja veceras napravil 2 male loptice oko svakog jajeta..I stvila u rernu da se pece jedno sat vremena na 180c. Posula sam naravno ponovo vlascem (nesto danas ne mogu da mu odolim).

недеља, 29. мај 2011.

Malo i kasikom..

Rucak je bio krajnje jednostavan..izlupana jaja (2 kom) sa malo naseckane sunke..ali da ostanu mekana, ne prepecena..i tuna stejk..zasladila sam gelatom..

Posto trenutno nije lako naci muslje (musule, dagnje) bas u svakoj radnji meni su veceras posluzii i gambori..iskreno..nije da ih nema zaledjenih, ali veceeras mi je bilo strasno ponovo silaziti do radnje. Ipak, nedelja je!!

Moules Marinieres (to moze da se zove tako kada imate muslje)
Na laagnoj vatri na vodi dinstala sam pola glavice crnog luka (1 osoba) i 2 cena belog..kada su lepo omeksali i porumeneli ubacila sam saku ociscenih gambora, 200ml belog vina, nekih 20 ml vode, naseckanog persuna, malo lovorovog lista (koji sam uklonila nakon kuvanja), malo timijana, bibera i soli.. sve se to lepo krckalo nekih 5-7 min..i naravno posto je ostalo mnogo soka koji je steta baciti obrok je posluzio kao lepa supica da zagreje stomacic..


Moje drugo posluzenje je ipak bila piletina..tako da sma mogla da nastavim sa casom belog vina koju sam sebi dozvolila veceras..


Piletina sa limunom
250g pileceg belog..
1 luk, naseckan
2 cena belog luka
sok od 1 limuna
malo soja sosa, malo cimeta, djumbira u prahu, soli i bibera..

Prodinstati beli i crni luk i djumbir nekih 3-4 minute. Dodati na kocke naseckano meso i nastaviti dok piletina ne dobije lepu boju.. Naliti sok od limuna i soja sos, djumbir u prahu i limunou narendanu koru. Malo posoliti i pobiberiti ko voli i ostaviti da se krcka jedno 45 minuta..Sluziti toplo

Kao dezert..ih, pa ne moze svako vece slatko..samo i samo ako ste i dalje gladni..225gr nemasnog sira..


Cimet

Sinoc na veceri, cimet je pruzio neki cudnovat, a opet prefinjen ukus..Pa mu sa dobrim razlogom poklanjam jedan poseban segment..

Cimet uspeva u Aziji, Indiji i Indoneziji..a pozant je jos od 2800 godina p.n.e!Postoje dve zacinske vrste, cejlonski i cimet kajsija. Obe se upotrebljavaju u Evripi, a ukoliko hocemo da ga koristimo kao lek onda se koristi samo kora, od ostalih delova dobija se zacin, a iz cveta se istiska vosak koji se koristi za pravljenje mirisljavih sveca.

Energetska vrednost je velika..pa u 100g im 261 kcal.Sadrzi 4% proteina, 3,2% masti, 80% ugljenih hidrata. Prepun je dijetetskih vlakana i to 54g.
Sadrzi: mangan, zeljezo, kalcijum, bakar i cink, vitamin C i K, B-6 i B2.

Do sada je utvrdjeno preko 30 razlicitih upotebnih vrednosti i to kod: dijabetesa, gastritisa, dermatitisa, gljivicnih i bakterijskih infekcija, kandide, karcinoma debelog creva, iscrpljenosti i umora, mentsrtrualnih tegoba, mucnina, nervne napetosti, povisenog holesterola itd. Svakako treba voditi racuna o kolinama koje se unose, a nije preporucljiv ni trudnicama.

Dobre ideje:


Cimet i med


Ova kombinacija leci mnoge bolesti:

Povisen holesterol
  • Dve kasicice meda i tri kasicice cimetovog praha se pomesaju sa 4,5dl caja smanjice holesterol za 10% u roku od 2h
  • Ako se uzima 3 puta dnevno, leci se bilo koje hronicno povisenje holesterola
Protiv prehlade, jakog kaslja, sinusnih upala
  • tri dana za redom uzeti kasicicu mlakog meda sa kasiciom cimeta
Dnevna doza meda i ciemta poboljsava imuni sistem i stiti telo od razlicitih virusnih, bakterioloskih infekcija..

субота, 28. мај 2011.

Vecera za prijatelje

Subota je vece.i pozvala sam prijatelje na veceru. I ne slute da im spremam jelo krajnje dobro za moju dijetu..znaju samo da cu ponovo nesto eksperimentisati!

za 4 osobe potrebno je:
celo pile
1 limun
3 male soljice nemsnog jogurta
4 kasicice naseckanog svezev djumbira
3 zgnjecena cena belog luka
1 kasicica cimeta
mogu ovde i ljute papricice..ali ja ih izbegavam, prosto ne volim ljuto!
korijandera malo, karanfilcic
10 listica sveze nane, ili zacinske
2 luka
1 kasika vode
1 kocka pileceg bujona
malo soli i bibera

Iscediti limun.Zajedno umiksati jogurt, djumbir, beli luk, zacine i nanu. Pile iseci na komade i natopiti piletinu u ovaj miks i ostaviti da prenoci u frizideru (to sam sinoc odradila, ne ce prijatelji cekati veceru toliko) :)

Sipala sam sebi casu vina, belog naravno..toliko mogu da se ogresim u ovom dijetalnom iskustvu.Nasekla sam luk i dinstati u vodi dok ne opstane braon boje. Nakon toga dodati piletinu i marinadu. Krckati sve skupa jedno sat vremena. Od ostatka soka napraviti supu, dodati pilecu kocku. Sluzi se vruce..

Kao predjelo: Zele od jaja i sunke
4 jajeta kuvana samo 4 minuta, da ostanu mekana u sredicni
4 extra tanka parceta sunke
1 kesica, 7g zelatina
125 ml hladne vode
225 ml tople vode
1 kap konjaka
soli i bibera.

Nedavno sam kupila cinijice za puding, 4 malesne i zelene..iskoristicu ih kao modle. 
Pripremim zele tako sto list zelea utopim u hladnu vodu i ostavim da omeksa. Zatim nalijem toplu vodu i mesam dok se skroz ne sjedini. Dodati sol, biber i kap konjaka (umesto konjaka moze i neki vermut ili rum). Preseci jaje na pola i prekriti jednim delom sunke. Kada ih izvadim iz modle, onako hladni izgledace sjajno i saroliko!

  

5.dan proteinskog ataka..

Cisto radi promene danas sam doruckovala 250gr nemasnog sira..Ponestalo mi je curecih prsa, a kod Matijevica sam kupila neku susenu gurecu butkicu i nesto mi bas i ne lezi..da li je previse masna ili nedovoljno osusena ne znam, ali definitivno cu je proslediti dalje..

Divan je dan, pa sam krenula u setnju po Olimpu sa prijateljicoom i klincima i ubila mojih 20 min setnje..

Fanstasticna star u ovom Djukinoj dijeti je bas ta sto se mogu poigravati sa posluzenjem..i praviti ugodjaj prvog, drugog jela i ponekad dodati i dezert.. Danas je subota, pa sto da ne. Sve na posebne tanjire (mozda bolje i tanjirice, delovace obilatije) :)
Il primo: 4 snite susene sunke
Secondo: Tuna stejk.. 2 komada (okrenuti je 2 puta na teflonskom tiganju i bice fanstasticna)
Dezert: nemasni jogurt ili 225gr nemasnog sira!

Za veceru spremam indijsku piletinu, pa moram a dokupim i svezeg djumbira (ponestalo je), cimeta, ako nadjem sveze nane, ako ne posluzice i zacinska..

петак, 27. мај 2011.

Poslastica..konacno!

Koga mrzi da priprema cokoladni krem..moze ga zameniti i nemasnim sirom (225g)

za 4 sluzenja ide sledece:
3 jajeta, odvojena
1/2 kasicice kukuruznog brasna (mekog)
225 ml obranog mleka
1 kasicica instant kafe ili 1 kasicica nemasnog kakaa (kako ko zeli) potpiti u vodu i mutiti sa vanilinim ekstraktom

prvo ide "creme anglaise" i to tako sto se umute jaja sa brasnom i lupaju se dok se ne dobije fin mus. Nasuti mleko i kafu ili kakao. Zagrejati sve na laganoj vatri. Ugrejano mleko uliti u smesu sa jajima. Vratiti sve zajedno na laganu vartu sve dok se ne smesa ne pocne da se lepi za spatulu. 
Ohladiti  i jesti..veoma veoma hladno!