четвртак, 2. јун 2011.

Supa od bundeve

Nje bas lako naci bundevu ovih dana.. mada nisam stigla za vikend do pijace da proverim..ali oni koji je imaju mogu i da uzivaju..

Supa od bundeve
Bundevu, luk, jabuku i bujon kocku staviti u ekspres lonac da se kuvaju nekih 20-30 minuta. Posle kuvanja, ispasirati supu u blenderu, mada pre sam za rucni sekac jer ne usitni sve i tokom jela se ostane po neki komadic bundeve za grickanje.. Dodati malo soli, bibera, currija ko voli.. i kasiku nemasnog sira!

Dalje idem malo na istok..pravim odlican:

Tugloff Kebab
300gr nemasne govedine
250 gr oljustenog paradajza
1 cen belog luka, utucen
100g paprika (ja volim zelene)
100 g luka
sok od pola limuna
malo celera, estragona
soli i bibera..i svezeg persuna

Zgnjecen paradajz zajedno sa belim lukom prziti na laganoj vatri. Iseckati meso, paprike i luk..Drago mi je sto sam nasla stapice na koje cu da ih nataknem, onkao redom, jer tada i moja vecera dobija pravi smisao. Sad na pizza grill koji uveliko koristim kao rostilj..a i ne trazi ulje. po 10 minuta sa obe strane i gotovo. Tek kad sam spustila stapice mesa i povrca na tanjir poprskala sam ih limunovim sokom.. dodala celera i estragona..a paradajz sos dosula sa strane za umakanje. Persun sam rasula po celom tanjiru, jer u ovom slucaju nigde nije visak.

Papricice mile papricice..

Najpre sam u zagrejanu rernu (nekih 200c) stavila nekoliko velikih pecurki da omeksaju jedno 10 minuta.. u tiganju sam prodinstala beli luk i persun u mleku. S tim da se sa mlekom ne preteruje. Sve lepo posolila i pobiberila.. i zatim tim umakom napunila pecurke i se zajedno pekla jos 20 minuta.. A kada budu gotove, pecurke s emogu obogatiti i sa kapljicom do dve maslinovog ulja..

Malo sam se istrosila ovih dana pa sam umesto tuna stejka uzela jednu lepu konzervu tune u salamuri. Otvorenu, naravno. U vec zagrejanu rernu ubacila sam jednu zelenu i jednu crvenu papriku da se  ispeku. Kozicu sam ogulila tako sto sam ih odmah iz rerne stavila pod najlon, jer tada kozuljak nabrekne i jednostavno se svuce.. Zatim sam naseckala paprike i bacila ih na ugrejan tiganj (moj se ne lepi, pa i ne dodajem ulje) sa malo vode..dodala sam tunu, iscedila malo limuna, izgnjecila jedan cen belog luka, sasvim malo bibera i dinstala sve skupa jedno 10-tak minuta..vise i ne treba! Sa sve sokom sam presula jelo u moj lunch box i pocastila se bome bas lepo u podne

Veoma sam uzbudjena..

Tako sam lepo planirala da mirno uz casu rozea dopisem koju rec ovde i da posle toga utonem u san....ali jedan neobican poziv je poremetio sve.. Jos uvek osecam zubor u stomaku da ni vino ne moze da ga umiri, mada mozda ga i podstice jos vise.. ali taj opori glas koji se smejulji u pozadini i najavljuje neke velike promene od sutra, a ne otkriva nista promenio je nocas sve! Ma ne, nije se obecao onako muski, pa da poskocim ka brijacu, vec je otvorio jedan prozor i pustio me da gledam u daljinu i zamisljam pejzaz..

A nocas sam bila toliko uredna u kuhinji.. izvladila sam lososa da se odledi do jutra pa da ga samo okrenem na vrelom tiganju  sutra za rucak, skuvala sam i jaja i odmah pripremila Il primo box: jedno jaje i tri svitka sunke. Pripremila svoj magicni napitak koji sam pocela da pijem od pre par dana..MethodDrain detox (kombinaciju 7 razlicitih trava) u tri flasice od po pola littre i stavila u frizider da se hlade.. Kao prava apotekarka..Srecom taj poziv se desio posle vecere.. jer cini mi se sutra cu biti sposobna samo da se ustanem i lepo se obucem..ipak srescemo se posle posla u 6h.

среда, 1. јун 2011.

Veceras malo opustenije..

Kao predjelo krecem sa punjenim jajima sa gamborima

Veceras nesto malo neobicnije..

Pileci Souffle
nekoliko komadica pileceg belog mesa
suvih zaicna i to: tamijana, ruzmarina, zalfije, orascica
100ml mleka
2 jajata, razvojena - belance da bude sa sobnom temperaturom
malo soli i bibera

Zagrejati rernu na nekih 160c
lagano naujiti manju serpu (koja moze u rernu) Pomesati piletinu, sol, biber i travke. Posebno zagrejati mleko i naliti preko izlupana zumanca.. sve pomesati. Belance umutiti dok ne postane penasto, ali ne do kraja. Lagano presuti ulupano belance u posudu i peci sve skupa oko pola sata. Sluziti odmah!


Shoping lista br.2

Vreme je za novu dopunu..da ne docekam i ovu fazu krajnje nespremna..ali zaista dan sve brze prolazi da vise i ne osetim, kad a nedelja je prosla!

Potrebne su mi:
- Pecurke
- dosta jogurta
- tikvice
- i dalje mesa i to: jagnjetine, teletine (ovde ima u Veru), nasecene sunke i curecih grudi, piletine (belog i po koja nogica)
- Ribe i morskih plodova: gambori, losos, tuna (ali u salamuri- tj. sopstvenom soku)
- paradajz
- meni je ponestalo i senfa
- zelene salate
- karfiola
- bar 10 jaja za pocetak
- sparoge (a sad im je sezona)
- mleko

Prvi dan faze izmene..

Nakon, ipak, ne tako naporne nedelje proteinskog napada..krece druga faza Djukine dijete koja ukljucuje i povrce..

Dorucak treba da ostane isti.. ili se popije 250ml jogurta, ili se pojede jedno jaje ili 225g nemasnog sira.1 snita curece sunke..oko 10h moze jos jedan jogurt ako se javi glad..i oko 16h..jos jedan jogurt kao dopuna posle rucka..

Danas je rucak za poneti (i ne zanima me kako me kolege gledaju kad otvorim svoju lunch kutiju..jer to je moj izbor iako oni nisu spremni da prihvate sto ne mezim neki burek sa njima) bio krajnje praktican: 2-3 snite dimljenog lososa..i przeni losos. U nedostatku dimljenog lososa, sve se zavrsilo na dve snicle lososa przene kratko..a za to mi je jutros trebalo nekoliko minuta..da porumeni sa jedne strane, pa sa druge..i puf u moj plasticni box..i krecem na posao! Da, nisam ponela jogurt za uzinu jer mi to dodje kao dobra prilika da istricim napolje i da se protegnem.. Dobro, jesam ja pomalo i onaj tip koji i sa strahom ide napred, gura prst u steker da vidi koliko to istinski pece..pa i nateram sebe da udjem u pekaru i da pazarim samo JOGURT! A na sve strane mirise..a sto znaju ovde da zamese, pa to je cudo jedno! Ali kad izadjem samo sa jogrtom, izadjem tako ponosna!

Sramim se..

Osecam kako me grize savest toliko snazno da sam podsvesno sebi jutros rekla "eto te, deblja si nego kad si pocela"..i to zato sto sam juce pola dana jurcala po gradu..pa cak i do Novog Sada..a da nisam ni jednog trenutka zastala da predahnem i da se posvetim ovom planu koji sam sebi zacrtala!

Za rucak sam ponela prekljucerasnje zaostale loptice od mesa (a od cega bi) sa jajetom..i vece na putu docekala sa ovsenim krekerima koje sam pazarila u Zdravoj hrani.. nemarno, ali parola snadji se i zeludac koji jeci nisu nasli bolje resenje!!

Nije sustina u gladovanju i ne zelim da gladujem, jer onda radim sa pola snage, gubim ten u licu i nisam ni za smeh..a on mi je neophodan da pretumbam sav ovaj stres tokom dana preko ramena. Nikad, ali nikad ne bi trebalo preskakati obrok! I to je pravilo..jer telo pamti sve nase zaboravne obroke i gomila bas tamo gde ne treba cim se setimo da uzmemo neki.  A ne, samo da pamti, vec i destabilizuje dijetu do te mere da jednostavno radi po principu "danas sam gladna, sutra cu da stavim u spajz malo vise da mi se to ponovo ne dogodi". A gde je spajz nego na bedrima, butinama, stomaku..i svim onim pojasevima koje ni za spasavanje nisu dobri!