недеља, 29. мај 2011.

Cimet

Sinoc na veceri, cimet je pruzio neki cudnovat, a opet prefinjen ukus..Pa mu sa dobrim razlogom poklanjam jedan poseban segment..

Cimet uspeva u Aziji, Indiji i Indoneziji..a pozant je jos od 2800 godina p.n.e!Postoje dve zacinske vrste, cejlonski i cimet kajsija. Obe se upotrebljavaju u Evripi, a ukoliko hocemo da ga koristimo kao lek onda se koristi samo kora, od ostalih delova dobija se zacin, a iz cveta se istiska vosak koji se koristi za pravljenje mirisljavih sveca.

Energetska vrednost je velika..pa u 100g im 261 kcal.Sadrzi 4% proteina, 3,2% masti, 80% ugljenih hidrata. Prepun je dijetetskih vlakana i to 54g.
Sadrzi: mangan, zeljezo, kalcijum, bakar i cink, vitamin C i K, B-6 i B2.

Do sada je utvrdjeno preko 30 razlicitih upotebnih vrednosti i to kod: dijabetesa, gastritisa, dermatitisa, gljivicnih i bakterijskih infekcija, kandide, karcinoma debelog creva, iscrpljenosti i umora, mentsrtrualnih tegoba, mucnina, nervne napetosti, povisenog holesterola itd. Svakako treba voditi racuna o kolinama koje se unose, a nije preporucljiv ni trudnicama.

Dobre ideje:


Cimet i med


Ova kombinacija leci mnoge bolesti:

Povisen holesterol
  • Dve kasicice meda i tri kasicice cimetovog praha se pomesaju sa 4,5dl caja smanjice holesterol za 10% u roku od 2h
  • Ako se uzima 3 puta dnevno, leci se bilo koje hronicno povisenje holesterola
Protiv prehlade, jakog kaslja, sinusnih upala
  • tri dana za redom uzeti kasicicu mlakog meda sa kasiciom cimeta
Dnevna doza meda i ciemta poboljsava imuni sistem i stiti telo od razlicitih virusnih, bakterioloskih infekcija..

Нема коментара:

Постави коментар